top of page

Το Σπίτι μας προέκταση του Εαυτού μας


Πόσες φορές έχουμε γυρίσει στο σπίτι μετά από μία πολύ δύσκολη μέρα, κλείσαμε την πόρτα κι αμέσως νιώσαμε ασφαλείς; Μοιάζει η πόρτα να είναι μία πύλη που κρατάει έξω όλα τα κακά και τους εχθρούς. Σαν να είναι το σπίτι μας το κάστρο μας, μέσα στο οποίο μπορούμε να αντέξουμε οποιαδήποτε κακουχία.



Υπάρχουν φορές όμως που μπαίνοντας στο σπίτι μας νιώθουμε σαν να

μην ανήκουμε εκεί! Δεν μαςχωράνε οι τοίχοι, τριγυρνάμε στα δωμάτια νιώθοντας μια βαριά αίσθηση, σαν κάτι να μας εχθρεύεται και να μας διώχνει. Είμαστε έξω, κι όταν έρθει η ώρα να γυρίσουμε σπίτι, μας πλακώνει μια μαυρίλα και απογοητευόμαστε.


Κι απ΄τα δύο παραπάνω παραδείγματα, φαίνεται ότι το σπίτι μας είναι κάτι περισσότερο από μία οικοδομή, ένα μέρος όπου κοιμόμαστε, τρώμε και κάνουμε τις δουλειές μας: το σπίτι μας είναι προέκταση του εαυτού μας και έχει θετική ή αρνητική ενεργειακή δυναμική.

Το σπίτι μας είναι μια οντότητα με την οποία έχουμε συμβιωτική σχέση. Το φροντίζουμε και μας θρέφει! Το παραμελούμε και μας δυσκολεύει!


Αυτή η άποψη μπορεί να μην πείθει και πολύ στον σημερινό κόσμο, καθώς κυρίαρχο λόγο έχει ο ωφελιμισμος και τα πάντα ζυγίζονται με μία ψυχρή μηχανιστική αποδοτικότητα. Κι όμως μέσα μας μπορούμε όλοι να νιώσουμε αυτή την υπερβατική σχέση που έχουμε με τον χώρο μας!


Και η αλήθεια είναι πως, έστω και υποσυνείδητα, κάνουμε ενέργειες για να βελτιώσουμε αυτήν τη σχέση στη βάση του συναισθήματος και της αίσθησης: βάζουμε να ακούγεται μουσική που μας ευχαριστεί, βάζουμε λουλούδια σε εμφανές σημείο, διαλέγουμε πίνακες και διακοσμητικά που ευχαριστούν το μάτι. Όποιος έχει κάνει ανακαίνιση ή επισκευές στο σπίτι του μπορεί να καταλάβει πώς αυτο μπορεί να φτάσει και σε εμμονικό επίπεδο: άγχος για το ποιά απόχρωση θα βαφτεί ο τοίχος, εξάντληση αναζητώντας το τέλειο σχέδιο για το πλακάκι του μπάνιου, απόγνωση αν δεν βρούμε το έπιπλο που ταιριάζει ακριβώς στη γωνία του σαλονιού.


Όλες αυτές οι πράξεις μας προέρχονται από αυτήν την υποσυνείδητη αίσθηση περί της συμβίωσής μας με το σπίτι. Αλλά ακριβώς επειδή είναι υποσυνείδητη και επειδή πάει κόντρα στη συλλογικά αποδεκτή πραγματικότητα του υλισμού, καταλήγουμε συνήθως να το κάνουμε λάθος: γεμίζουμε το σπίτι πλαστικά φυτά, θεωρώντας τα ικανοποιητικό οπτικά αντικατάστατο του ζωντανού φυτού (δεν έχουμε χρόνο να τα φροντίζουμε- οι δουλειές τρέχουν!). Αγοράζουμε έναν μεγάλο καναπέ για να έχουμε την άνεσή μας, αλλά δεν αφήνει χώρο να κυκλοφορήσουμε. Καταλήγουμε να βάζουμε μουσική απλά για να ακούγεται κάτι και δεν μπορούμε να θυμηθούμε πώς είναι το σπίτι με ησυχία. Το ακριβό γυαλιστερό πλακάκι στο μπάνιο θέλει καθάρισμα κάθε μέρα και μας εξαντλεί ακόμα περισσότερο. Το χρώμα των τοίχων που επιλέξαμε με τόση προσοχή και σκέψη, μάς προκαλεί μία ανεξήγητη αναστάτωση…


Καταλαβαίνουμε ότι η σχέση μας με το σπίτι μας έχει μία πολύπλοκη δυναμική. Και για να ευδοκιμήσει αυτή η σχέση απαιτείται μία ολιστική αντιμετώπιση.


Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους εξίσου. Τον αντίκτυπο που έχει το κάθε αντικείμενο σε όλες μας τις αισθήσεις. Το αποτέλεσμα μιας αλλαγής τόσο στην άνεση όσο και στην χρηστικότητα. Τόσο στην αίσθηση όσο και στην λειτουργία. Κι ακόμα περισσότερο την επίδραση των επιλογών μας σε ψυχολογικό αλλά και σε ενεργειακό επίπεδο!


Η ολιστική αυτή προσέγγιση είναι το αντικείμενο του Feng Shui. Είναι ένα σύστημα βγαλμένο από την αρχαία Κινέζικη σοφία και κοσμοθεωρία, με το οποίο αναλύουμε όλες αυτές τις δυναμικές που αποτελούν την αμφίδρομη σχέση μας με το σπίτι μας, με την πρόθεση να τις ενισχύσουμε, να τις βελτιώσουμε. Το άμεσο τελικό αποτέλεσμα του Feng Shui είναι να απολαμβάνουμε αρμονία, ασφάλεια και ψυχική γαλήνη, ενώ ταυτόχρονα να βελτιωθούν τομείς της ζωής μας όπως η υγεία, οι συντροφικές σχέσεις, τα οικονομικά κ.α.


Μετά από τα τελευταία lockdown και τον καιρό που αναγκαστήκαμε να περάσουμε κλεισμένοι σπίτια μας, είναι παραπάνω από φανερό και προφανές σε όλους ότι δεν μπορούμε να έχουμε δυσαρμονίες και αρνητικές ενέργειες στο σπίτι μας. Το Feng Shui μάς βοηθάει να κάνουμε το σπίτι μας έναν πραγματικά δικό μας χώρο που θα μας ενδυναμώνει και θα μας υποστηρίζει σε κάθε τομέα της ζωής μας!


78 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page