top of page

Online live Yoga – Είναι κατάλληλη για μένα;

Online live Yoga – Διαδικτυακή γιόγκα σε ζωντανή μετάδοση – πλεονεκτήματα και προκλήσεις

Και κάπως έτσι, από τη μια στιγμή στην άλλη, βρεθήκαμε από τις αίθουσες της yoga με το χώρο, τα ειδικά πατώματα, τα βοηθήματα, τις εξωτικές μυρωδιές, αιθέρια έλαια, κεριά, και χαλαρωτικές μουσικές, στα πατώματα των σπιτιών μας (στριμωγμένοι ανάμεσα σε καναπέδες ή κρεβάτια) να κάνουμε Online live Yoga από το ίντερνετ, με τον δάσκαλο στην άλλη μεριά της οθόνης να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μας μεταδώσει το αίσθημα της χαλάρωσης, της επίγνωσης και της προσαρμοστικότητας στις νέες συνθήκες.


Όσοι δάσκαλοι και μαθητές χρησιμοποιήσαμε αυτήν την συνθήκη και προσαρμοστήκαμε ανάλογα, δεν το μετανιώνουμε. Αντιθέτως, υποστηρίζουμε τα πλεονεκτήματα της Online live Yoga και ενθαρρύνουμε και άλλους ανθρώπους να συμμετέχουν με αυτόν τον τρόπο.


«Μα μπορώ να κάνω τελικά yoga από το ίντερνετ;» και απαντάμε … «Φυσικά και μπορείς ! και γιατί όχι;»

Στις απορίες σας για τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της Online Live Yoga απαντάει αυτό το κείμενο, σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα προσωπική εμπειρία μου από τους μαθητές μου και την εξέλιξη της πρακτικής αυτής.


Πλεονεκτήματα


Το προφανές πλεονέκτημα της πρακτικής της Online live Yoga είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού και της έκθεσης στον κορονοϊό ή και σε οποιοδήποτε εποχιακό ιό. Η πρακτική μέσα σε κλειστές αίθουσες ειδικά το χειμώνα, προκαλεί μια αγωνία όσον αφορά την έκθεση στον ιό που δεν βοηθάει στην εδραίωση της χαλάρωσης και της ασφάλειας που επιζητούμε στη yoga. Αντιθέτως στο σπίτι μας και με τον τρόπο αυτό, είμαστε απόλυτα ασφαλείς και προστατευμένοι και μπορούμε να χαλαρώσουμε, να ηρεμήσουμε μέσα στην πρακτική μας.


Άνθρωποι επίσης που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, και δεν πρέπει να εκτίθενται, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται να ασκούνται και να ηρεμούν, έχουν τη μοναδική ευκαιρία γι΄αυτούς να κάνουν ατομικά ή εξειδικευμένα ομαδικά μαθήματα Online live Yoga για να φροντίσουν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους, την ηρεμία τους και την υγεία τους με τον καλύτερο τρόπο.


Μεγάλο πλεονέκτημα της πρακτικής αυτής είναι ότι γλυτώσαμε από κάθε διαδικασία μετακίνησης. Δεν έχουμε μετακινήσεις, οδήγηση ή συγκοινωνίες, δεν χάνουμε χρόνο! Σε λίγα λεπτά μετακινούμαστε από το στρωματάκι της Yoga, στις δραστηριότητές μας αν είναι πρωί, στο ντους ή και στο κρεβάτι μας για έναν υπέροχο ύπνο το βράδυ… δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση!


Οι δονήσεις που δημιουργούμε μέσα στο σπίτι μας κάνοντας εκεί yoga αλλάζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας προς το καλύτερο! Όπως διατύπωσε και μια μαθήτρια μου, μετά τη yoga αλλάζει τελείως η ατμόσφαιρα στο σπίτι της, μετά τη yoga όλοι ηρεμούν και όλα είναι καλύτερα…!


Τώρα είναι πολύ πιο εύκολο και οικείο πλέον για τους μαθητές της yoga να κάνουν την πρακτική τους και μέσα στο σπίτι τους και να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Είναι μια συνήθεια που θέλαμε ως δάσκαλοι να μεταφέρουμε στους μαθητές, και τώρα είναι περισσότερο εύκολο από ποτέ να κάνουν yoga πλέον και μόνοι τους καθημερινά και να βιώνουν τα οφέλη της πρακτικής στην προσωπική τους εξέλιξη και στο πόσο καλά αισθάνονται μέσα στη μέρα τους.


Μάλιστα αποδεικνύεται ότι η Online live Yoga ίσως είναι ο μόνος τρόπος που πολλοί άνθρωποι από απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές ή στο εξωτερικό θα μπορούσαν να κάνουν την πρακτική τους και να ωφεληθούν από τη yoga. Αυτή τη στιγμή έχω μαθήτριες που απολαμβάνουν τη γιόγκα τους από τη Λευκάδα, και από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας χωρίς να τις έχω δει από κοντά! Παρόλα αυτά έχει αναπτυχθεί μια στενή προσωπική σχέση μαθητή δασκάλου και πραγματικά βιώνουν τα οφέλη της πρακτικής στη ζωή τους.


Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Online live Yoga είναι ότι δεν σταματήσαμε να κάνουμε τη yoga μας σε οποιαδήποτε περιοριστική συνθήκη, lockdown, απόσταση και αυτό μας έδωσε την απαραίτητη ψυχική δύναμη και υγεία να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις με επιτυχία. Όχι μόνο επιβιώσαμε, και συνεχίζουμε, αλλά και ανακαλύπτουμε νέες πτυχές μας, βελτιώνουμε συμπεριφορές και συνήθειες, μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.


Προκλήσεις


Περιορισμοί που αναπόφευκτα υπάρχουν και σε αυτόν τον τρόπο, είναι η διαθεσιμότητα του χώρου και της απομόνωσης για τη διάρκεια του μαθήματος. Ασκούμενοι με μικρά παιδιά ή απαιτητικά κατοικίδια ή περιορισμένο χώρο ή πολλά άτομα online μέσα στο σπίτι τις ίδιες ώρες, αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες στο να προσαρμοστούν, και ενδεχομένως η online live yoga δεν δούλεψε καλά γι΄αυτούς.


Παρόλαυτά , και πάλι ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να διεκδικήσετε και εσείς το χώρο σας ή την δική σας ώρα μέσα στο σπίτι σας. Αποζητάμε πλέον και μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ελάχιστο χώρο ελεύθερο από αντικείμενα μέσα στο σπίτι μας. Έχουμε ξεχάσει και γεμίζουμε το σπίτι μας με αχρείαστα έπιπλα και αποθηκευτικούς χώρους για πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε και απλά αποθηκεύουμε ή μάθαμε ότι έτσι πρέπει ένα σπίτι να είναι. Η διαδικασία επανεξέτασης της λειτουργίας του σπιτιού μας και η προσαρμογή του χώρου στις πραγματικές τρέχουσες ανάγκες μας και όχι στα πρότυπα ενός σπιτιού όπως το έχουμε συνηθίσει, είναι μια απελευθερωτική διαδικασία και για το νου και την προσωπικότητά μας. Το να πάρουμε μία απόφαση να απομακρύνουμε ένα έπιπλο και να αδειάσουμε χώρο, όσο μικρή κι αν φαίνεται είναι μια μεγάλη απόφαση που επηρεάζει και την διάθεσή μας. Αλλάζοντας και προσαρμόζοντας χώρο και συνήθειες, αλλάζει και προσαρμόζεται και ο νους, γίνεται πιο ευέλικτος πιο δεκτικός και τελικά υποφέρουμε πολύ λιγότερο σε κάθε αλλαγή.


Το να διεκδικήσετε λίγο χώρο και χρόνο για εσάς δεν θα βλάψει ούτε τη σχέση σας με το σύντροφό σας, αλλά ούτε και τα παιδιά σας. Η ευεξία και η ηρεμία και ο προσωπικός χρόνος είναι κάτι που χρειάζονται όλα τα ζευγάρια για να μπορούν μετά να αλληλεπιδρούν αρμονικά. Επίσης το να σας δουν τα παιδιά σας να κάνετε γιόγκα μέσα στο σπίτι, δίνει το καλύτερο παράδειγμα του πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους, πώς να βρίσκουν το κέντρο τους και να ηρεμούν σε οποιαδήποτε συνθήκη.


Η μικρή εξοικείωση ή και απέχθεια ή και φοβία με την τεχνολογία και το διαδίκτυο ήταν επίσης θέμα για κάποιους μαθητές. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία να επιδιώξετε να ξεπεράσετε και να μάθετε κάποιες δεξιότητες που είναι απαραίτητες και θα σας βοηθήσουν πολύ να ακολουθήσετε τους ρυθμούς της σημερινής κοινωνίας. Μπορούμε κάλλιστα να το δούμε σαν πρόκληση για εξέλιξη και μάθηση και όχι σαν εμπόδιο.


Η κοινωνικοποίηση πριν ή μετά τη yoga και οι παρέες που είχαμε από το χώρο, η αίσθηση και η δυναμική της ομάδας στην πρακτική μας, μπορεί να είναι επίσης κάτι που βιώνουμε ως απώλεια από την online λειτουργία της yoga. Αυτό εξαρτάται όμως και από τη δυναμική της ομάδας, τη δική μας διάθεση να κρατήσουμε επαφές και επικοινωνία με ανθρώπους που βρίσκουμε κοινά σημεία επαφής, αλλά και από τη διάθεση του δασκάλου της yoga να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση και την κοινωνικοποίηση. Καθώς με τις νέες συνθήκες έτσι κι αλλιώς, το αίσθημα του ανήκειν, η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και η σύνδεση από καρδιάς βάλλεται… Τώρα χρειάζεται πλέον, να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση στο ποιες σχέσεις και γιατί τις διατηρούμε, τι θέλουμε να μοιραστούμε και να βάλουμε συνειδητή προσπάθεια σε αυτό.
Το πείραμα της Online live Yoga για εμάς που το εφαρμόζουμε έχει πετύχει! Η εμπειρία μόνο καλύτερη μπορεί να γίνεται για όλους μας από εδώ και πέρα. H θετική επίδραση της κατάλληλης για εσάς Yoga με οποιονδήποτε μέσο ή τρόπο είναι ανεκτίμητη στην υγεία και την ευζωία! Μη διστάσετε λοιπόν να εκτιμήσετε τα οφέλη και να μπείτε στη διαδικασία και στον κόσμο της yoga ακόμα και από απόσταση!

113 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page