top of page

Lockdown - πρόκληση για εξέλιξη

Θεέ μου χάρισέ μου

την ηρεμία για να δεχτώ τα πράγματα που δεν μπορώ ν’ αλλάξω,

το κουράγιο για ν’ αλλάξω τα πράγματα που μπορώ

και τη σοφία για να μπορώ να διακρίνω τη διαφορά.


Νοέμβριος 2020 και ξεκινάει ένας ακόμη εγκλεισμός, μαζί με την απειλή της ασθένειας και της οικονομικής επιβίωσης, μια κατάσταση που μας αφορά όλους, όμως ο καθένας μας τη βιώνει εντελώς διαφορετικά. Μέσα από την εμπειρία μας πλέον μπορούμε να συνοψίσουμε ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστούμε τη δυσκολία αυτή είναι να ακολουθήσουμε το τρίπτυχο του

Νοιάζομαι – Στηρίζομαι – Εμπνέομαι


Νοιάζομαι

και θέλω να προσφέρω όπου και όπως μπορώ. Ο καθένας μπορεί να βρει μικρούς ή μεγαλύτερους τρόπους να προσφέρει. Επικοινωνούμε με φίλους και οικογένεια και μοιραζόμαστε ανάγκες, χαρές και λύπες. Θυμηθείτε ότι το να προσφέρω είναι το ίδιο σημαντικό με το να μπορώ να ζητάω όταν και όπου χρειαστώ. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει στη ζωή σας ένα τέτοιο δίκτυο αγάπης και αλληλοϋποστήριξης. Τα social media μας προσφέρουν πολλές ευκαιρίες να συνδεθούμε με ομοϊδεάτες και να κάνουμε τη διαφορά. Δεν είμαστε μόνοι, όλοι μαζί θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο να το περάσουμε και αυτό.

Νοιάζομαι ιδιαίτερα για τις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειάς μου με τα οποία μοιράζομαι την ίδια στέγη. Δεν είναι κανείς δεδομένος, καλλιεργώ τις σχέσεις μου, μοιράζομαι σκέψεις, συναισθήματα, συζητάμε για τις ανάγκες και τα όριά μας. Συμφωνούμε όλοι μαζί για το πώς λειτουργούμε μέσα στο σπίτι. Ας κάνουμε έστω και τώρα την οικογένειά μας ομάδα και ας παίξουμε το παιχνίδι όλοι μαζί, αντί εναντίον ο ένας στον άλλο, ή αντί ο καθένας στο δικό του μικρόκοσμο.


Στηρίζομαι και φροντίζω τον εαυτό μου

Με σχέδιο για σωματική άσκηση … Τι είδους σωματική πρακτική, πότε και σε ποια ένταση και διάρκεια μέσα στην εβδομάδα; Περπάτημα, τρέξιμο, βάρη ό,τι είναι εύκολο και απλό να κάνετε. Η yoga μέσα από το διαδίκτυο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να φροντίσετε σώμα και νου ταυτόχρονα.

Με πλάνο χαράς… Τι με κάνει να γελάω; Ποιες δραστηριότητες μπορώ να κάνω που μου δίνουν χαρά και πώς μπορώ να τις εντάξω στη ζωή μου καθημερινά;

Με καλή διατροφή… Ποιες ποιότητες και διατροφικές συνήθειες θα ήθελα να έχω κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού; Ποιες βλαβερές τροφές θα μπορούσα να βγάλω και ποιες καλές τροφές μπορώ να βάλω στη θέση τους; Ποιότητες όπως η σταθερότητα σε ένα διατροφικό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια, θα μας βγάλουν από την ανάγκη για συχνές εξόδους για ανεφοδιασμό, ενώ θα κάνουμε και πιο σωστή διαχείριση του χρόνου και των χρημάτων μας.

Με σχέδια για προσωπική εξέλιξη… Ποιες ποιότητες και ποια μαθήματα μπορώ να πάρω από αυτήν την κατάσταση; Ποια δεξιότητα, γνώση ή ακόμα και αρετή θα ήθελα να αναπτύξω; Χρειάζεται να βρω όχι κάτι που «πρέπει», αλλά κάτι που να το θέλω από καρδιάς, να αρχίσω με μικρά βήματα και με κέφι!

Με πλάνο αποφυγής ... Τι έχω δει ότι μου στερεί ενέργεια και με εξαντλεί; Χρειάζεται να θυμηθώ ποιες συνήθειες που είχα στον προηγούμενο εγκλεισμό, και μου δημιούργησαν στασιμότητα, αδράνεια και απώλεια ενέργειας. Να θυμηθώ και να υποσχεθώ στον εαυτό μου ότι δεν θα αφεθώ. Συνήθειες όπως το να βλέπω συνεχώς ειδήσεις και να μετράω κρούσματα και νεκρούς, να χάνομαι στα social media, να ακούω και να σχολιάζω με αρνητικότητα ό,τι συμβαίνει, να αναβάλω, να χάνω τον βραδινό ύπνο, να κρίνω και να κατακρίνω, η μανία για γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα … όλα αυτά και άλλα πολλά που θα βρει ο καθένας μας, ας γίνουν σοφία και ας τα αποφύγουμε αυτή τη φορά. Το δρόμο της αυτοπαραίτησης τον δοκιμάσαμε και μόνο σε αδιέξοδα οδηγεί.

Εμπνέομαι

Μετράω τις ευλογίες και όχι τις αγωνίες μου. Θυμάμαι να νιώθω ευγνωμοσύνη για μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής μου, για τα αγαπημένα μου πρόσωπα, για την ίδια την αναπνοή και την υγεία μου. Αναγνωρίζω το Φόβο αλλά και την Αγάπη μέσα μου και τα αγκαλιάζω και τα δύο εξίσου, προχωρώ και με τα δύο παρέα. Εμπνέομαι από τη δύναμη της μητέρας φύσης, τη Γη μας και όλα τα πλάσματα που φιλοξενεί, τους φυσικούς κύκλους της ζωής, τους ρυθμούς του Ήλιου και της Σελήνης. Εμπνέομαι από ανώτερα ιδανικά και αξίες, όποια και αν είναι αυτά, πέρα από το εγώ μας, πέρα από το κλειστό προσωπικό συμφέρον μας. Όσο και να φαίνεται οξύμωρο έχοντας ανώτερες αξίες και ιδανικά , όσο υπάρχει θέλημα για ζωή και εξέλιξη, θα βρούμε τον τρόπο και να επιβιώσουμε αλλά και να εξελιχθούμε ως άτομα και ως κοινωνία.

Ακόμα και όταν γίνονται δύσκολα τα πράγματα, στο πιο ζοφερό σκοτάδι της ψυχής μας, πάντα υπάρχει το Άστρο που προμηνύει την Αυγή της πιο ενδυναμωμένης και σοφής έκδοσης του εαυτού μας... Ας το ακολουθήσουμε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας μας!

42 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page