top of page

I Ching - Πανσέληνος 26ης Μαίου

Το I Ching για την πανσέληνο της 26ης Μαίου μας βγάζει το εξάγραμμο

Νο.43 - Υπέρβαση (Breakthrough)

Η περίσσια δημιουργικής δύναμης απαιτεί παραγωγή. Δεν υπάρχουν εμπόδια, αλλά χρειάζεται να τα δημιουργήσεις μόνος σου - απαιτείται αυτοέλεγχος και αυτοσυγκράτηση, αλλιώς η παρόρμηση θα έχει ως αποτέλεσμα την επιθετικότητα, η δημιουργικότητα θα γίνει καταστροφή και το χάος θα υπερισχύσει. Προστατεύοντας τα συμφέροντα σου, μην γίνεις επιθετικός. Ετοιμάσου να δουλέψεις μόνος. Η δυσκολία είναι εσωτερική: νιώθεις που πρέπει να πας, αλλά δεν καταλαβαίνεις γιατί. Είναι καιρός να διευκρινίσεις τον σκοπό.


Αυτό το εξάγραμμο συμβολίζει από μία άποψη ένα ρήγμα μετά απο μεγάλη συσσώρεση έντασης, όπως ένας ποταμός που γεμίζει και ξεχειλίζει την κοίτη του. Από μία άλλη άποψη, όσον αφορά τις ανθρώπινες καταστάσεις, αναφέρεται στην περίοδο όπου οι κατώτεροι άνθρωποι σταδιακά εξαφανίζονται. Η επίδραση τους είναι στη χάση. Ως αποτέλεσμα αποφασιστικής δράσης, συμβαίνει μία αλλαγή στην κατάσταση, μία υπέρβαση.


ΚΡΙΣΗ-ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Αν έστω και ένας κατώτερος άνθρωπος καταλαμβάνει κυρίαρχο αξίωμα, μπορεί να καταπιέζει τους ανώτερους ανθρώπους. Έστω και ένα πάθος να ενεδρεύει ακόμα στην καρδιά, έχει τη δύναμη να επισκιάζει τα λογικά. Πάθος και λογικό δεν μπορούν να συνυπάρχουν - οπότε ο αμείλικτος αγώνας είναι αναγκαίος αν είναι να υπερισχύσει το Καλό.


Σε μια αποφασιστική πάλη Καλου-Κακού υπάρχουν όμως σαφείς κανόνες που δεν πρέπει να αγνοηθούν αν είναι να επιτύχουμε.

Πρώτον, η αποφασιστικότητα πρέπει να είναι βασισμένη σε μία ένωση δύναμης και φιλικότητας. Δεύτερον, ο συμβιβασμός με το Κακό δεν είναι δυνατός. Το Κακό πρέπει σε κάθε περίπτωση να δυσφημίζεται ανοικτά. Ούτε πρέπει τα ίδια μας τα πάθη και αδυναμίες να αποσιωπηθούν.

Τρίτον, ο αγώνας δεν πρέπει να διεξαχθεί άμεσα μέσω βίας. Αν το Κακό σημαδευτεί, σκέφτεται όπλα, και αν του κάνουμε τη χάρη να πολεμήσουμε εναντίον του χέρι με χέρι, εν τέλει είμαστε χαμένοι γιατί έτσι εμείς οι ίδιοι βρισκόμαστε μπλεγμένοι στο μίσος και το πάθος. Έτσι είναι σημαντικό να ξεκινάμε απτο ίδιο μας το σπίτι, να είμαστε σε επιφυλακή στο ίδιο μας το πρόσωπο εναντίον των σφαλμάτων τα οποία έχουμε εντοπίσει. Με αυτόν τον τρόπο, μη βρίσκοντας εχθρό, τα αιχμηρά όπλα του κακού χάνουν την κόψη τους. Για τους ίδιους λόγους δεν θα πρεπε να πολεμάμε τα ίδια μας τα λάθη άμεσα. Όσο παλεύουμε με αυτά, συνεχίζουν να νικάνε.

Τέλος, ο καλύτερος τρόπος να μαχόμαστε το Κακό είναι να κάνουμε ενεργή πρόοδο στο Καλό.


ΕΙΚΟΝΑ

Όταν το νερό της λίμνης έχει ανέβει στον ουρανό, υπάρχει λόγος να φοβόμαστε μία νεροποντή. Παίρνοντας αυτό σαν προειδοποίηση, ένας ανώτερος άνθρωπος αποτρέπει μια βίαιη κατάρρευση. Αν κάποιος συσσώρευε πλούτη μόνο για τον εαυτό του χωρίς να σκεφτεί τους άλλους, σίγουρα θα βίωνε μια κατάρρευση. Γιατί κάθε συγκέντρωση ακολουθείται από διασκορπισμό. Έτσι, ο ανώτερος άνθρωπος αρχίζει να διανέμει όσο ακόμα συγκεντρώνει. Με τον ίδιο τρόπο, στην προσωπική του εξέλιξη προσέχει να μην σκληρύνει στην ισχυρογνωμοσύνη του αλλά να παραμείνει δεκτικός στις εντυπώσεις με τη βοήθεια αυστηρής και συνεχόυς αυτοεξέτασης

54 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page