top of page

Συχνές Ερωτήσεις για τη yoga! Κάνε την επιλογή που ταιριάζει στην αλήθεια της ψυχής σου!


Στο παρακάτω κείμενο έγινε μια καταγραφή των κυριότερων ερωτήσεων - αποριών που έχω συναντήσει τα χρόνια που διδάσκω yoga. Καθώς η yoga είναι πλέον τόσο διαδεδομένη και γίνεται με τόσους διαφορετικούς τρόπους λογικό είναι να υπάρχουν απορίες σε όποιον ενδιαφέρεται και εξετάζει αν είναι κατάλληλη για εκείνον. Θα χαρώ να βοηθήσουν και εσάς στην αναζήτησή σας!


1.Πόσο συχνά πρέπει να κάνω yoga; Είναι η yoga ακριβή;


- Η yoga συνιστάται να γίνεται κατ΄ ελάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, σε βάθος χρόνου, για να ενσωματωθούν τα οφέλη της! Οι μαθητές μόλις βρουν τη yoga που ταιριάζει στις ανάγκες τους, συνήθως μένουν σε αυτήν, καθώς βλέπουν μεγάλη βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους. Οι τιμές είναι προσιτές και το όφελος στην υγεία ψυχική και σωματική είναι ανεκτίμητο.

2. Έχω κάποια θέματα υγείας και ο γιατρός μού έχει πει ότι χρειάζεται να κάνω ήπια άσκηση, αλλά δεν ξέρω από που να αρχίσω και τι είναι κατάλληλο για μένα.


- Η ήπια restorative yoga αλλά και το ιδιαίτερο μάθημα yoga που θα προσαρμοστεί στις δικές σας ψυχοσωματικές ανάγκες είναι κατάλληλα για σας. Μιλήστε για τις ανάγκες σας με το δάσκαλο της επιλογής σας πριν μπείτε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα yoga.

3. Μπορεί να κάνει κανείς yoga από το ίντερνετ;


- Οι καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε άλλαξαν πολύ τον τρόπο που γίνεται η yoga, αλλά όχι τα οφέλη της! Αν έχετε διάθεση, χρόνο και χώρο στο σπίτι σας να αφιερώσετε στον εαυτό σας, τότε η yoga γίνεται υπέροχα και διαδικτυακά όπως αποδείχθηκε! Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην εκτεθούμε σε συγχρωτισμό αλλά ταυτόχρονα να εφαρμόσουμε με συνέπεια μια πρακτική, που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την ψυχοσωματική μας υγεία.

Οι οδηγίες είναι κυρίως προφορικές οπότε δεν χρειάζεται να είστε καρφωμένοι σε μια οθόνη. Είναι σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέρον και πιο κοντά στην αληθινή φύση της yoga αν το μάθημα γίνεται ζωντανά και υπάρχει η αλληλεπίδραση με το δάσκαλο και η σύνδεση με τους άλλους ασκούμενους. Διαβάστε περισσότερα στο Blog!


4. Θα αδυνατίσω με τη yoga;


- Η yoga δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος άθλησης που θα δημιουργήσει θερμιδικό έλλειμμα ώστε να αδυνατίσετε. Παρόλα αυτά θα σας βοηθήσει να έχετε ψυχική ευφορία, ηρεμία και ευεξία, ώστε να μπορέσετε να ακολουθήσετε τις σωστές επιλογές υγιεινής διατροφής. Θα σας βοηθήσει επίσης με την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας, που επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην επίτευξη του ιδανικού σωματικού βάρους. Σε κάθε μάθημα έχουμε επίσης τη συνεχή υπενθύμιση, την εστίαση και τον οραματισμό του στόχου που θέλουμε να επιτύχουμε στη ζωή μας, κι αυτό βοηθάει επίσης στο να μείνετε εστιασμένοι και αποφασισμένοι για το θέμα του βάρους σας.

5. Tι είδους yoga κάνετε; Γιατί υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη yoga; Τι χρειάζεται να ξέρω καθώς αναζητώ τη yoga που θα κάνω;


- Η πρακτική μας προέρχεται από την παράδοση της Hatha Yoga. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη yoga όσο διαφορετικοί είναι και οι άνθρωποι και οι προτιμήσεις τους. Τα διαφορετικά συστήματα αναπτύχθηκαν πάνω σε αυτές ακριβώς τις διαφορές, ώστε να βοηθήσουν την προσωπική εξέλιξη των ανθρώπων. Μπορείτε να αναζητήσετε τόσο το δάσκαλο όσο και το σύστημα που ταιριάζει σε σας και τις δυνατότητες του σώματός σας.

Οι ασάνα της γιόγκα όταν γίνονται έξω από το πνευματικό - φιλοσοφικό πλαίσιο της yoga είναι ΜΟΝΟ "ασκήσεις ή stretching". Είναι επιλογή σας αν από αυτήν την αρχαία αυτή παράδοση που έδωσε τόσα πολλά στον κόσμο παίρνετε μόνο τα ακροβατικά. Αν θέλετε να βιώσετε αληθινά οφέλη και είστε έτοιμοι για εξέλιξη στην ψυχή σας αναζητήστε δασκάλους και συστήματα που σας ταιριάζουν και κάνουν και τεχνικές αναπνοών, χαλάρωση και διαλογισμό. Δρόμοι και μορφές υπάρχουν πολλοί και σίγουρα θα βρείτε την κατάλληλη yoga για σας. Απλά αν δεν έχουν και πνευματική βάση, δεν κάνουν yoga. Και όταν λέμε πνευματική βάση δεν εννοούμε κολάν yoga, ινσταγραμικούς αστέρες, διαφημίσεις για προϊόντα άσχετα ή και σχετικά με τη yoga, μερικά σύμβολα και δηθενιές. Εννοούμε αρχές, αξίες, παράδοση και προσωπικό βίωμα...


6. Ταιριάζει η yoga σε έναν άντρα;


- Η yoga ως σύστημα αναπτύχθηκε κυρίως από σοφούς άνδρες στην Ινδία και εφαρμόζεται από άνδρες και γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σώμα, νου και συναίσθημα έχουμε όλοι, ανεξαρτήτως φύλου όπως και ανάγκη για αποφόρτιση και χαλάρωση… πόσο μάλλον καθώς ως άνδρας βιώνετε συνεχώς ανταγωνισμό, πίεση και στρες σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Θέματα μυοσκελετικών πόνων και ευλυγισίας βελτιώνονται πολύ, ενώ ταυτόχρονα φροντίζετε και την ψυχική σας υγεία και ηρεμία. Ειδικά οι άντρες σήμερα θα έλεγα ότι χρειάζονται πιο πολύ τη yoga από ποτέ άλλοτε! Διαβάστε περισσότερα στο Blog!

7. Δοκίμασα παλιότερα τη yoga σε ένα γυμναστήριο και δεν μου άρεσε. Τι μου προτείνετε;


- Η yoga στο γυμναστήριο έχει εκ των πραγμάτων και των συνθηκών πολύ λίγα κοινά με την αυθεντική yoga ως ολιστικό σύστημα αυτοβελτίωσης. Διευκρινήστε μέσα σας τι θέλετε και τι έχετε ανάγκη και δώστε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να διερευνήσει και να δοκιμάσει ποιος δάσκαλος είναι πραγματικά κατάλληλος για εσάς και όχι να πάτε κάπου επειδή απλά βολεύει ή είναι μέρος της συνδρομής σας.



8. Για ποιο λόγο να διαλέξω τη yoga, αντί κάποιο άλλο είδος γυμναστικής;


- H yoga είναι ένα ολιστικό σύστημα που αναπτύσσει ταυτόχρονα το σώμα, το νου καθώς και τη συναισθηματική μας κατάσταση και την ευεξία μας. Μας βοηθάει να χαλαρώσουμε, να διαχειριστούμε το στρες και μας διδάσκει πώς να είμαστε παρόντες, συνειδητοί και να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Γι΄ αυτούς τους λόγους μπορείτε να επιλέξετε τη yoga στη ζωή σας, καθώς δεν είναι γυμναστική και δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γυμναστική.

9. Πρέπει να αγοράσω ειδική ενδυμασία ή εξοπλισμό για τη yoga;


- Χρειάζεστε άνετα και ευχάριστα στην αίσθηση ρούχα που δεν εμποδίζουν τις κινήσεις. Χρειάζεται να έχετε ένα στρωματάκι, μια κουβερτούλα και ένα μικρό μαξιλάρι, τα οποία είναι τα απολύτως απαραίτητα. Ενδεχομένως να χρειαστούν τουβλάκια yoga και ένας ιμάντας. Μπορείτε να τα βρείτε και οnline ή και σε καταστήματα αθλητικών ειδών και είναι πολύ οικονομικά.

10. Χρειάζομαι οπωσδήποτε να χαλαρώσω, βιώνω πολύ ένταση και στρες στη δουλειά μου αλλά τα ωράριά μου δεν μου επιτρέπουν να ακολουθήσω κάποιο πρόγραμμα yoga, τι μου προτείνετε;


- Για εσάς είναι κατάλληλη η πρακτική της Βαθιάς Συνειδητής Χαλάρωσης (Clinical Yoga Nidra) δείτε πληροφορίες εδώ



11. Γιατί να συμμετέχει κανείς σε ομάδα διαλογισμού;

- Ο διαλογισμός είναι μια βαθιά ατομική και εσωτερική διαδικασία στην οποία η ενέργεια και η πρόθεση μιας ομάδας λειτουργούν πολύ βοηθητικά. Ο διαλογισμός που γίνεται ταυτόχρονα ομαδικά σε ένα σύνολο ανθρώπων με κοινό στόχο και πρόθεση είναι πάντα ευκολότερος και πιο έντονος. Οι πειρασμοί και οι φυγόκεντρες τάσεις να μην εσωτερικευθούμε και να χάσουμε το ραντεβού με τον εαυτό μας, είναι πάντα εκεί. Όταν όμως δεσμευτούμε σε μια ομάδα διαλογισμού έχουμε σύμμαχο την ενέργεια όλων όσων διαλογίζονται και προσπαθούν ταυτόχρονα μαζί μας είτε στον ίδιο χώρο, είτε από απόσταση. Η ομάδα διαλογισμού προσφέρει το πλαίσιο, την πειθαρχία, τον κοινό σκοπό και τη δυνατότητα να μοιραστούμε εμπειρίες ώστε να γίνει ο διαλογισμός κομμάτι της ζωής μας.

Με το διαλογισμό μαθαίνουμε ...

να βρίσκουμε το κέντρο μας , σε ό,τι κι αν συμβαίνει μέσα μας και γύρω μας.

να υπάρχουμε με τον εαυτό μας ειρηνικά.

να πηγάζουμε από την Αγάπη και την Αποδοχή.



12.Είναι η yoga θρησκεία τελικά ή γυμναστική;


- Η yoga δεν είναι θρησκεία, δεν είναι γυμναστική. Η yoga είναι φιλοσοφικό σύστημα που παρέχει εργαλεία και πρακτικές αυτοβελτίωσης σε όλους τους τομείς της ύπαρξής μας. Η yoga είναι η τέχνη (και η επιστήμη πια) του ευ ζην.


17 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page