top of page

Γιόγκα και Άντρες

Το κείμενο αυτό απευθύνεται σε όλους τους άντρες, ή για να είμαι πιο ακριβής σε όλους τους «Άντρες που κάποτε πέρασε από το μυαλό τους η ιδέα να κάνουν γιόγκα (αλλά έφυγε όπως ήρθε!)». Είναι μεγάλη μου χαρά όταν έρχονται ασκούμενοι άντρες στα τμήματά μου, η αλήθεια είναι όμως ότι ακόμα παραμένουν λιγοστές περιπτώσεις.

Απευθύνομαι ειδικά σε εκείνους τους άντρες γύρω στα 40 με 60 που οι γυναίκες σας, μαθήτριές μου στη γιόγκα, σάς παρακαλούν να έρθετε έστω μια φορά μαζί τους στο μάθημά μας. Τις παρατηρείτε που σταματούν τα πάντα, όσο πολυάσχολες και αν είναι, την ώρα της γιόγκα απλά αφοσιώνονται στην πρακτική τους. Διαπιστώνετε έκπληκτοι ότι πάντα επιστρέφουν με καλή διάθεση, χαρούμενες, ήρεμες και αναζωογονημένες. Και τις περισσότερες φορές τις προτρέπετε κι όλας να κάνουν τη γιόγκα τους, αφού βλέπετε πόσο καλό τους κάνει!

Κι ενώ εκείνες σάς παρακαλούν και θέλουν πολύ να μοιραστείτε το πόσο ωραία θα περάσετε και θα χαλαρώσετε σε ένα μάθημα γιόγκα, εσείς αγαπημένοι μου άντρες, προτιμάτε να ακούσετε ειδήσεις εκείνη την ώρα, να αράξετε, ή στην καλύτερη περίπτωση να πάτε γυμναστήριο (γιατί αυτά είναι για τους άντρες), η γιόγκα άλλωστε είναι για τις γυναίκες (ή για όχι αρρενωπούς άντρες!).


Το πολιτισμικό αστείο της υπόθεσης αυτής είναι προφανές! Στην Ινδία, τη χώρα που βρέθηκαν αυτές οι αρχαίες πρακτικές, οι μεγάλοι δάσκαλοι ήταν στην πλειονότητά τους άντρες και εν πολλοίς η γιόγκα θεωρείται κατά κύριο λόγο «αντρική υπόθεση» γιατί σχετιζόταν όχι με τη σωματική ευρωστία αλλά με την προσωπική εξέλιξη και την αυτοπραγμάτωση του ατόμου. Η υγεία και η ευρωστία ήταν επιθυμητή «παρενέργεια» της γιόγκα και όχι αυτοσκοπός, νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ όπως πίστευαν και οι αρχαίοι Έλληνες.


Σήμερα στο δικό μας πολιτισμικό υπόβαθρο υπάρχουν πολλές σύγχρονες λανθασμένες αντιλήψεις αποκλειστικότητας που έχουν δημιουργήσει τα media και ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε η γιόγκα από το σύγχρονο άνθρωπο. Οι φωτογραφίες καλλίγραμμων γυναικών (ή και ανδρών) σε απαιτητικές σωματικές στάσεις που όντως εντυπωσιάζουν το ανώριμο μάτι, αποτρέπουν άντρες (αλλά και γυναίκες που δεν εμπίπτουν στο αδύνατο-γυμνασμένο-ευλύγιστο πρότυπο) να βρουν τη γιόγκα που τους ταιριάζει. Κάθε άνθρωπος όμως, άντρας ή γυναίκα, μπορεί να βρει το σύστημα της γιόγκα που καλύπτει τις δικές του προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες. Και η πρακτική μας στη γιόγκα θα δώσει λύσεις και εργαλεία για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, πώς μπορούμε να βιώνουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας πιο ολοκληρωμένα, ανεξαρτήτως φύλου.

Βιώνοντας την εμπειρία της γιόγκα βγαίνουμε με ασφαλή και ήπιο τρόπο από τη ζώνη άνεσής μας, το γνωστό και συνηθισμένο τρόπο ζωής που μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα. Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το νου μας, μαθαίνουμε να μένουμε ανεπηρέαστοι από τις σκέψεις και τα συναισθήματα, έχουμε καλύτερη διάθεση, ενέργεια και θέληση για ζωή. Πλέον επιστημονικοί κλάδοι όπως η ιατρική, η ψυχολογία, και η παιδαγωγική αναγνωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα οφέλη των πρακτικών της γιόγκα σε κάθε επίπεδο της ανθρώπινης ζωής που μελετούν. Φυσικά μία δραστηριότητα δεν ορίζει τον ανδρισμό ή τη θηλυκότητα! Το να ασχολούμαστε λοιπόν με το αν η γιόγκα είναι για άντρες ή για γυναίκες, ή το ότι μπορεί να κάνει έναν άντρα «λιγότερο άντρα» φαντάζει ως αστείο ή τουλάχιστον εκτός κοινής λογικής, την ίδια λογική που συχνά επικαλούνται οι άντρες και βασίζονται σε αυτήν.

Αν είστε ένας από αυτούς τους άντρες λοιπόν, και δεν έχετε ευλυγισία και δεν έχετε γυμναστεί και έχετε άγχος και έχουν αρχίσει και τα προβλήματα υγείας (κάτι χοληστερίνες και ζάχαρο και λίγη πίεση) ή ακόμα καλύτερα, ΠΡΙΝ αρχίσουν όλα αυτά και για να μην αρχίσουν … εμείς οι γυναίκες σας, οι σύντροφοί σας, οι μανάδες σας, οι κόρες σας, οι συνάδελφοι στη δουλειά, οι κολλητές σας, που σας αγαπάμε με όλη μας την καρδιά, όσο και να φαντάζουμε διαφορετικοί κι από άλλο πλανήτη, σας λέμε ΝΑΙ, ελάτε μιλήστε με τη δασκάλα μας για το πώς μπορεί η γιόγκα να σας βοηθήσει, μιλήστε με άντρες μαθητές της (έχω κι από αυτούς και είναι εξαιρετικοί!) και ελάτε να δοκιμάσετε την εμπειρία της γιόγκα!

Ναι, είμαστε λίγο πιεστικές, συγχωρείστε μας που επιμένουμε μερικές φορές, είναι γιατί θέλουμε για σας να είστε ήρεμοι, να σέβεστε και να φροντίζετε την υγεία σας, γιατί έχουμε και εμείς τις ανασφάλειές μας και σας θέλουμε δίπλα μας πολλά πολλά χρόνια γερούς και χαρούμενους!

Στη γιόγκα άλλωστε δεν μιλάμε, αφοσιωνόμαστε στον εσωτερικό μας κόσμο, και απολαμβάνουμε την εμπειρία. Στη γιόγκα δεν κάνουμε διαγωνισμό ευλυγισίας ούτε ικανότητας, κανείς και καμία δεν θα σας κρίνει και σε καμία περίπτωση δεν θα σας περιγελάσει. Τώρα που οι συνθήκες με το διαδίκτυο ευνοούν ακόμα και online χωρίς να μετακινηθείτε και από την άνεση του σπιτιού σας, όλα γίνονται ακόμα πιο εύκολα. Η γιόγκα είναι εσωτερικό βίωμα πάνω από όλα, που μας φέρνει πιο κοντά στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους ανθρώπους σε ένα βαθύ επίπεδο.

Και ένα μυστικό ακόμα… στη γιόγκα εμείς οι γυναίκες χαιρόμαστε ιδιαίτερα να είμαστε μαζί με άντρες όταν κάνουμε την πρακτική μας. Γιατί η γιανγκ πύρινη ενέργειά σας και η σταθερότητά σας, μάς βοηθάει να έρθουμε στο κέντρο μας και να ηρεμούμε καλύτερα, ακόμα και αν απλά κάνετε και εσείς την πρακτική σας δίπλα μας .

Ο δικός μου δάσκαλος στη γιόγκα (ένας υπέροχος δάσκαλος, εμπνευστής, καλλιτέχνης, άντρας, σύζυγος και πατέρας) λέει πάντα πως «η γιόγκα είναι η επιστήμη του νου». Και νου έχουμε όλοι, άντρες και γυναίκες, το ίδιο ατίθασο, αγχωτικό, προγραμματισμένο και εν τέλει δυστυχισμένο νου και η γιόγκα με το δάσκαλο ή τη δασκάλα που σου ταιριάζει μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για άντρες και γυναίκες να ανακαλύψουν πώς να τον διαχειρίζονται αποτελεσματικά. Και να θυμηθούν ξανά πως η ζωή δεν είναι μόνο ένα ατελείωτο κυνήγι στόχων και επιτευγμάτων.

Η ζωή είναι παιχνίδι για όλα τα φύλα! Παίξτε το σοφά!


15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Комментарии


bottom of page