top of page

Γιόγκα στο σπίτιΠερισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε ηρεμία, γαλήνη, κίνηση και αυτοσυγκέντρωση ... τι καλύτερο από γιόγκα στο σπίτι!

Ακούγονται πλέον όλο και περισσότερο και συχνότερα για τα οφέλη της γιόγκα στο σπίτι, μιας και πλέον μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε τη γιόγκα μας.

Πέρα από το προφανές θέμα με τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας, η επιλογή για γιόγκα στο σπίτι είναι κατάλληλη και για όσους ζουν σε περιοχές μακριά από αστικά κέντρα, ή και ακόμη για όσους μένουν στις μεγάλες πόλεις και δεν θέλουν να χάνουν ατελείωτους χρόνους στις μετακινήσεις.


Γιατί να κάνω γιόγκα στο σπίτι;

Η γιόγκα στο σπίτι θα σας δώσει τη δυνατότητα να νιώσετε πρωτόγνωρη ευεξία και χαλάρωση με ιδιαίτερα απλό τρόπο. Θα προστατεύσετε και θα φροντίσετε την υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας, αλλά και για την ψυχική σας υγεία ταυτόχρονα.

Είναι οικονομική λύση και δεν απαιτείται ιδιαίτερος εξοπλισμός, ούτε τεράστιος χώρος (πέρα από ένα στρωματάκι, τουβλάκια και έναν ιμάντα ίσως, που μπορείτε πολύ εύκολα και οικονομικά να προμηθευτείτε ή να γίνετε ευρηματικοί και να τα αντικαταστήσετε με οικιακά αντικείμενα).

Όταν κάνετε γιόγκα δεν θα ενοχλείτε τους συγκάτοικους στο σπίτι σας, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζετε προσωπικό χώρο και χρόνο που τόσο έχουμε ανάγκη. Θα μάθετε τρόπους να χρησιμοποιείτε την αναπνοή σας, ώστε να διαχειρίζεστε το άγχος.

Θα νιώθετε ότι μαθαίνετε και εξελίσσετε τον εαυτό σας μέσα σε αυτήν την ιδιαίτερη κατάσταση.

Δεν θα ξεσπάτε σε αυτοκαταστροφικές συνήθειες όπως το φαγητό, το τσιγάρο και το αλκοόλ, και η ποιότητα του ύπνου σας θα βελτιωθεί σημαντικά.


Δεν έχετε ιδέα όμως από που να ξεκινήσετε και η μόνη επαφή με τη γιόγκα ίσως είναι κάποια βιντεάκια στο youtube, ή παλιότερα αν συμμετείχατε σε ομαδικά προγράμματα στο γυμναστήριο. Νιώθετε να χάνεστε στις πληροφορίες και τις διαθέσιμες επιλογές για γιόγκα στο σπίτι, και έτσι αναβάλλετε συνεχώς την απόφαση να ξεκινήσετε.


Πολύ φυσικό θα λέγαμε, αλλά με λίγη καλή διάθεση όλα λύνονται! Ακόμα κι αν δεν έχετε κάποιο γνωστό ή φίλο που ήδη κάνει γιόγκα στο σπίτι να σας προτείνει, μπορείτε να βρείτε και εσείς την άκρη αναζητώντας από το διαδίκτυο τη γιόγκα στο σπίτι που σας ταιριάζει.


Ας τακτοποιήσουμε όμως τις ανάγκες, τις επιθυμίες σας και τον τρόπο, ώστε μετά να ερευνήσετε όχι γενικά για τη γιόγκα στο σπίτι, αλλά για τη γιόγκα που θα σας βοηθήσει πραγματικά.


Αναρωτηθείτε...

Ποιες είναι οι ανάγκες μου και οι δυνατότητες του σώματός μου;

Θέλω κάτι έντονο σωματικά;

Με ενδιαφέρει περισσότερο η χαλάρωση, οι διατάσεις και η ήπια κίνηση;

Υπάρχουν θέματα υγείας;

Θέλω να μάθω τρόπους διαλογισμού και τεχνικές αναπνοών;

Ποιες ώρες θα μπορούσα να βάλω σταθερά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μου για τη γιόγκα στο σπίτι; Εάν είστε αρχάριος προτείνουμε να ξεκινήσετε με σταθερό πρόγραμμα δύο φορές την εβδομάδα. Σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε τη συχνότητα, εφόσον βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.


Ποιος τρόπος μου ταιριάζει;

Να κάνω γιόγκα στο σπίτι, από video ή live online ομαδικά ή σε ιδιαίτερα μαθήματα online;

Η διαφορά είναι τεράστια, παρά το γεγονός ότι γίνονται όλα μέσω ίντερνετ. Στο Youtube η ποικιλία είναι μεγάλη πλέον και μπορείτε να βρείτε πληθώρα πρακτικών για όλες τις ανάγκες και επιθυμίες, χάνοντας όμως από την αμεσότητα της επικοινωνίας, και τη σταθερή καθοδήγηση και έμπνευση ενός ζωντανού μαθήματος.

Από την άλλη πλευρά είναι ανεκτίμητη η διαζώσης επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με το δάσκαλο που συμβαίνει στα online μαθήματα γιόγκα με μία μικρή μηνιαία συνδρομή. Το καθορισμένο ραντεβού μας μπροστά στην οθόνη μαζί με άλλους ανθρώπους που ασκούνται ταυτόχρονα, ο καθένας κάνοντας γιόγκα από το σπίτι του, η δυνατότητα να ζήσετε το μάθημα της γιόγκα με τις πρακτικές και τις οδηγίες που είναι κατάλληλες στο επίπεδό σας, κάνουν την εμπειρία αυτή να είναι το αληθινό βίωμα της γιόγκα.

Αν έχετε μυοσκελετικά θέματα ή θέματα υγείας το καλύτερο και ασφαλέστερο για σας θα ήταν να αναζητήσετε ιδιαίτερα μαθήματα online με δασκάλους που να έχουν τέτοιο προσανατολισμό στις πρακτικές τους (restorative yoga, yoga therapy).


Τι να αποφύγω με τη γιόγκα στο σπίτι;

Να υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητες και τα όρια του σώματός σας. Αποφύγετε να μπείτε σε απαιτητικές στάσεις απλά για να δοκιμάσετε το σώμα σας, ειδικά αν παρακολουθείτε βιντεάκια, χωρίς να σας βλέπει κάποιος δάσκαλος.

Να πέσετε με τα μούτρα σε βιντεάκια και πρακτικές, γιατί ό,τι κάνετε έχει επίδραση και στο φυσικό και στο ενεργειακό σας σώμα. Χρειάζεται υπομονή, χρόνος και μέτρο.

Να αποφύγετε να διαλέξετε με βάση τη φήμη ή τα post στα κοινωνικά δίκτυα ή τις εντυπωσιακές φωτογραφήσεις. Ειδικά αν ξεκινάτε τώρα τη γιόγκα στο σπίτι - και ποτέ δεν είναι αργά για να το κάνετε - χρειάζεστε να βρείτε τον άνθρωπο που θα σας εμπνεύσει και θα σας μεταδώσει αυτό που έχετε ανάγκη.


Τι να ψάξω;

Αφού έχετε ξεκαθαρίσει μέσα σας τις ανάγκες σας και τον τρόπο που θέλετε να κάνετε γιόγκα στο σπίτι (από youtube, ή ομαδικά ή ατομικά) μπορείτε να αναζητήσετε μαθήματα hatha yoga, ashtanga yoga ή kundalini yoga και να δείτε το επίπεδο δυσκολίας και την εστίαση κάθε πρακτικής και μαθήματος.

Βρείτε τη δασκάλα ή το δάσκαλο που σας ταιριάζει και σας κάνει να νιώθετε άνετα να ξεκινήσετε!

Μπορείτε να βρείτε μαρτυρίες μαθητών ώστε να καταλάβετε αν αυτό που λαμβάνουν από το μάθημα, είναι αυτό που θέλετε και εσείς. Το καλύτερο θα ήταν, ειδικά αν είστε αρχάριοι, να ζητήσετε να κάνετε ένα ατομικό ιδιαίτερο μάθημα για να νιώσετε την εμπειρία της γιόγκα και να έχει και ο δάσκαλος τη δυνατότητα να αξιολογήσει τις ανάγκες σας, ώστε να μπορέσετε να ενταχθείτε σε ένα ομαδικό on line πρόγραμμα.

Προσωπικά, λόγω της ιδιαιτερότητας της διαδικτυακής παρακολούθησης, δεν ενθαρρύνω νέους μαθητές να μπαίνουν δοκιμαστικά σε ομαδικά μαθήματα, καθώς επιθυμώ να έχω προσωπική σχέση με τον κάθε ασκούμενο. Προτιμώ λοιπόν να συζητήσω τις ανάγκες σας και να κάνω ένα ιδιαίτερο μάθημα για να νιώσετε το βίωμα και αν καλύπτει αυτό που επιθυμείτε. Αν και εφόσον κριθεί σκόπιμο τότε μπορείτε να ενταχθείτε σε ομαδικό τμήμα.


Ακόμα περισσότερα μπορείτε να δείτε από τη δική μας εμπειρία ως τώρα με τη γιόγκα στο ακόλουθο άρθρο.

Οι συνθήκες και τα δεδομένα της εποχής, εκτός από εμπόδια και δυσκολίες, μάς προσφέρουν και μεγάλες ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη και αυτοβελτίωση. Η γιόγκα στο σπίτι είναι πραγματικά το αποτελεσματικότερο εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή, για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας καλλιεργώντας την ευγνωμοσύνη και τη θετική στάση προς τη ζωή!

457 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page